12.11.2021

Hvad er selvjusterende tandbøjler? Pris, fordele og ulemper.

Med så mange forskellige slags tandbøjler tilgængelige i disse dage, kan det være svært at vide, hvilken der er bedst for dig. Selvjusterende tandbøjler er en rimelig populær mulighed for folk, som ønsker at opnå mere lige tænder, og de er en mere avanceret type af traditionelle metalbøjler.

Men hvordan fungerer selvjusterende bøjler? Hvor meget koster de? Og tilbyder de nogle særlige fordele?

Hvad er selvjusterende bøjler?

Selvjusterende tandbøjler (også kendt som Damon bøjler) består af metalbeslag og tråde, ligesom traditionelle metalbøjler. De har en fjederbelastning, der holder en metalbuetråd på plads, i modsætning til de gummibånd, som traditionelle metalskinner bruger.

Denne opstilling skaber et mere strømlinet udseende, der ikke er så omfangsrigt eller iøjnefaldende som ved alment kendte metalbøjler. Selvjusterende beslag fås også i en gennemsigtig farve, hvilket yderligere kan tilføje enheden diskrethed.

Hvordan fungerer selvjusterende tandbøjler?

Ligesom traditionelle metalbøjler fungerer selvjusterende bøjler ved at påføre et blidt tryk, for at bevæge tænderne over tid. Bøjlens glidemekanisme reagerer på dine tænders forskydning og leder dem mod den ønskede position. Denne avancerede teknologi betyder, at selvjusterende bøjler kræver færre justeringer end traditionelle metalbøjler. De kræver dog stadig periodiske justeringer af en tandlæge eller bøjletandlæge, som også kan erstatte eller justere buetråden i løbet af behandlingen.

Hvilke problemer kan selvjusterende bøjler løse?

Da de minder så meget om traditionelle metalbøjler, kan selvjusterende bøjler generelt rette de fleste former for tandstillingsfejl, herunder:

 • Overfyldte tænder
 • Skæve tænder

Det er dog værd at bemærke, at selvjusterende tandbøjler måske ikke er den bedste behandlingsmulighed, og mange faktorer kan påvirke en patients egnethed. Du bør derfor tale med en tandlæge eller bøjletandlæge for at afgøre, om du er en egnet kandidat til selvjusterende bøjler.

Hvor meget koster selvjusterende tandbøjler?

Selvjusterende tandbøjler koster generelt omkring det samme som traditionelle metalbøjler, mellem 13.000kr og 45.000kr. Ligheden i omkostninger kan tilskrives den anvendte teknologi, som er meget ens for begge behandlinger. Selvjusterende bøjler kan kræve færre ture til bøjletandlægen, hvilket afbalancerer omkostningerne ved den lidt dyrere teknologi.

Det er dog værd at bemærke, at disse priser kan stige, hvis patienten ønsker at have gennemsigtige komponenter i stedet for metalfarvede.

Hvis omkostningerne er et problem for dig, kan du bestille en tid hos en ekspert tandlæge eller bøjletandlæge, som vil rådgive dig om finansieringsmuligheder. Hvis diskrethed er din vigtigste prioritet, kan du også prøve at udforske den alternative mulighed med usynlig bøjle.

Er selvjusterende tandbøjler smertefulde?

Som de fleste former for tandregulerende behandling, kan selvjusterende bøjler forårsage let ubehag efter opstramning eller første påføring, men denne smerte aftager normalt inden for et par dage, efterhånden som din mund tilvænner sig.

Mundens bløde væv kan også gnide mod metaldelene på den selvjusterende bøjle fra tid til anden, hvilket kan føre til smerter, ubehag eller mundsår.

Hvad er fordelene og ulemperne ved selvjusterende bøjler?

Fordele

 • Færre farver og komponenter gør dem mindre bemærkelsesværdige end traditionelle metalbøjler
 • Gennemsigtige farver er tilgængelige for yderligere diskrethed
 • Mindre beslag kan være mere behagelige for bæreren
 • Der er behov for færre ture til tandlægen eller bøjletandlægen under hele behandlingforløbet
 • Fraværet af elastikker i bøjlerne kan gøre dem nemmere at rengøre
 • Bæreren kan opleve mindre ubehag sammenlignet med traditionelle metalbøjler, da kanterne er glattere

Ulemper

 • Kan koste mere end traditionelle metalbøjler til komplekse sager
 • Kan koste mere, hvis brugeren ønsker at have gennemsigtige farver
 • Låsemekanismen kan sætte sig fast eller gå i stykker, hvilket kræver reparation eller udskiftning. Dette vil forlænge behandlingstiden
 • Metalkomponenter kan gnide mod det bløde væv i munden, hvilket forårsager ubehag eller mundsår

Hvad er alternativerne til selvjusterende tandbøjler ?

Der er mange alternativer til selvjusterende tandbøjler, herunder usynlige tandbøjler, indvendige tandbøjler og keramiske tandbøjler. Den ene slags kan være mere egnet til dit tilfælde end den anden, så det er bedst at tale med en tandlæge eller bøjletandlæge, før du træffer en beslutning.

Er selvjusterende tandbøjler det rette for mig?

Selvjusterende tandbøjler kan være en god mulighed for dig, hvis du ønsker en prismæssigt overkommelig tandregulerende behandling, der er lidt mere diskret og behagelig end traditionelle metalbøjler. Men Damon bøjlerne er måske ikke den bedst egnede løsning i dit tilfælde, så du bør tale med en ekspert for at finde ud af det. Hvorfor ikke bestille tid hos en lokal tandlæge eller bøjletandlæge? De vil rådgive dig om de tilgængelige muligheder og give dig et rimeligt skøn over behandlingens længde og omkostninger.

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram