07.12.2021

Hvad er overbid? Årsager, bivirkninger og behandling

For at et bid kan anses som ‘normalt’, er det nødvendigt at have en smule overbid, hvilket de fleste mennesker også har. Forskning har vist, at et almindeligt overbid er cirka 2,9mm dybt og omkring 8% af befolkningen har et alvorligt overbid der overstiger 6mm.

Hvad er et overbid? 

Et overbid er den lodrette overlapning mellem fortænderne i over- og undermunden, når kæben er lukket. I et normalt bid overlapper fortænderne i overmunden mellem ⅓ - ½ af fortænderne i undermunden, hvilket normalt svarer til 2-4mm. 

Der er to typer overbid, som anses som malocclusion eller et skævt bid. De er:

 • Dybt overbid – et overbid der er dybere end 4mm
 • Alvorligt overbid – et overbid der er dybere end 9mm

Hvis et overbid, generelt set, overlapper mere end ½ af fortænderne i undermunden, er en tandregulering sandsynligvis nødvendig.

Hvad er symptomerne på et overbid?

Da overbid til en vis grad er tilstede i et normalt bid, kan det nogle gange være en udfordring at se en malocclusion. Især hvis der er et dybt overbid, hvor fortænderne i overmunden kun overlapper omkring 4mm af fortænderne i undermunden. 

Her er nogle symptomer på et dybt eller alvorligt overbid:

 • Problemer med at åbne eller lukke kæben helt 
 • Smertefuld tygning
 • Problemer med at bide
 • Kæbesmerter eller lidelser i de temporomandibulære led (TMD)
 • Udfordringer med tale 
 • Skæv ansigtsstruktur

Hvad skyldes overbid?

Overbid er ofte et resultat af skelet- eller tandproblemer. Her er nogle af de mest normale årsager til overbid:

Din genetik

Ligesom andre former for malocclusion kan overbid være arveligt, og de fleste kommer fra skelettet (genetiske faktorer). Den mest almindelige årsag til overbid er kæben og tændernes form og størrelse. Typisk er der for lidt plads i underkæben eller for lidt plads i munden, til at tænderne kan vokse frem. 

Overbid kan også komme af at blive født med ekstra tænder. 

Dårlige vaner kan give overbid

Forskellige vaner i barndommen kan også give overbid, som f.eks.:

 • Brug af sut eller sutteflaske over en længere periode i den tidlige barndom
 • Tungestød – hvor tungen presser mod fortænderne når man synker, i modsætning til at presse mod ganen.
 • At sutte på tommelfinger eller underlæben 

Andre faktorer der kan give overbid

Overbid kan også skyldes andre sundhedsproblemer, som:

 • Kæbetraume
 • Cyster og tumorer i munden eller kæben
 • Lidelser i de temporomandibulære led (TMD)

Hvad kan være farligt ved at have overbid?

Dybe og alvorlige overbid kan give sundhedsproblemer, både fysiske og psykiske. Hvis ubehandlet, kan overbid føre til:

Et skævt udseende 

Et udtalt overbid skubber overkæben meget længere frem end underkæben. Det giver et skævt udseende og kan påvirke selvværdet betydeligt, hvilket kan give psykiske udfordringer. Et skævt udseende kan også virke hæmmende i sociale og professionelle situationer. 

Problemer med at tygge og bide 

Overbid kan påvirke evnen til at spise, ved at give udfordringer med at tygge eller bide. Det betyder, at har man overbid er der større sandsynlighed for at få mad galt i halsen og bide sig i kinden og tungen når man spiser. Der er også en større sandsynlighed for, at man er mere afhængig af bestemte grupper tænder, hvilket risikerer at de slår revner eller knækker. Denne fremskyndelse af erosion på tænderne, kan give et øget behov for tandimplantater eller kroner senere i livet, hvilket er dyrt i tandlægeregninger. 

Talehindringer 

Mellemrummet mellem tænderne i et overbid kan påvirke tungens placering i munden, når man taler. Hvis ikke tungen ligger korrekt, lukkes for meget luft ud og kan lyde som en fløjtelyd. Læspen er også en almindelig talehindring ved overbid. 

Søvnapnø og åndedrætsbesvær

Den forsænkede kæbe der ses i et overbid kan give åndedrætsbesvær, især når man sover. Faktisk kan den smalle, forsænkede underkæbe blokere luftvejene, hvilket kan føre til søvnapnø

– hvor åndedrættet stopper kortvarigt gennem hele natten. Det kan medføre ekstrem udmattelse, nedsatte kognitive funktioner og selv psykiske problemer som angst og depression

Dårlig mundhygiejne

Da overbid kan skyldes trængsel i munden, kan det være svært at børste tænder og bruge tandtråd effektivt, hvis der er tale om en malocclusion. Når det giver udfordringer opbygges plak og bakterier på tænderne og kan medføre tandkødsbetændelse og blødende tandkød. 

Pardentose (Alvorlig tandkødssygdom)

Hvis tandkødssygdomme ikke behandles, kan det udvikle sig til pardentose. Denne alvorlige infektion kan forårsage at tænderne falder ud – og sive ind i blodbanen, hvilket kan give en øget risiko for slagtilfælde og hjertesygdomme

Halitosis (dårlig ånde) 

Mange med overbid vænner sig til at ånde gennem munden, hvilket kan give kronisk dårlig ånde (halitosis). Det sker fordi spytproduktionen nedsættes og munden tørrer ud. Spyttet kan derfor ikke rense munden og fjerne madpartikler og andet skidt, hvilket som resultat giver dårlig ånde. 

Hvordan behandler man overbid? 

Bøjler

Traditional braces

Bøjler er førstevalg til de fleste tilfælde af overbid, og de teknologiske fremskridt betyder, at flere slags bøjler nu kan behandle et dybt overbid. Alt efter patientens ønske, kan en bestemt type bøjle være bedre end en anden. Vil man for eksempel skjule sin bøjle, er indvendige bøjler et godt valg. Hvis synligheden ingen betydning har er keramiske, selvjusterende tandbøjler, eller den traditionelle metalbøjle, en god løsning. 

Usynlige bøjler

Clear aligners

Usynlige bøjler er blevet mere populære de sidste par år og har klare fordele ved en høj komfort, et diskret udseende og så kan de tages ud. De fungerer som traditionelle bøjler og kan behandle de fleste former for malocclusion og overbid. Du kan læse vores komplette guide til tandretning lige her.

Tandudtrækning

Tooth extraction

Når skæve tænder er årsag til overbid, kan tandudtrækning være en del af behandlingen. Ved at trække tænder ud giver det plads i munden, så de andre tænder kan justere sig. 

Kirurgi

Dental surgery

Selvom det er sjældent kan kirurgi være nødvendigt i alvorlige tilfælde af overbid. Hvis man behandler tilstanden i barndommen, nedsættes sandsynligheden for behovet for kirurgi senere i livet betydeligt. En tandlæge eller bøjletandlæge kan rådgive hvis kirurgi er nødvendigt. 

Hvis du mistænker at du har et overbid eller andre former for malocclusion, er det let at booke en tid hos en specialist. Ved at opdage og behandle malocclusioner kan sundhedsrisici undgås og du får samtidig glæden ved at have et smukt smil. Hvorfor vente med at booke en tid hos en af vores tandeksperter?

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram