14.12.2021

Forskellige former for tandstillingsfejl af tænder (og hvordan man løser dem)

Tandstillingsfejl kommer i mange forskellige former og påvirker så meget som 75 % af verdens befolkning. Og selvom problemer som skæve tænder og overbid kan få folk til at føle sig usikre på deres udseende, byder de også på mange sundhedsmæssige bekymringer. 

I denne artikel vil vi udforske de mest almindelige typer af tandstillingsfejl, farerne forbundet med dem og rækken af ​​tilgængelige behandlingsmuligheder. 

Hvad er tandstillingsfejl?

Teeth misalignment

Tandstillingsfejl – eller malocclusion af tænderne – refererer til ethvert tilfælde, hvor en persons tænder ikke er på linje eller ikke passer korrekt ind i munden. Du kan have en tandmalocclusion, hvis tænderne i dit tandsæt overfylder, er for spredte eller er kraftigt roterede.

Malocclusion kan også henvise til kæbens position, hvilket vil påvirke tændernes overordnede opstillingsfejl. Dine overtænder skal overlappe dine undertænder lidt, så begge tandsæt passer naturligt ind i hinandens riller. 

Korrekt tandstilling hjælper med at forhindre, at en persons kinder, læber og tunge bliver bidt. Det giver dem også mulighed for at børste tænder og bruge tandtråd mere effektivt, hvilket hjælper med at forhindre opbygning af plak og bakterier, som kan føre til alvorlige helbredsproblemer. 

Hvad forårsager tandstillingsfejl? 

De fleste malocclusioner er resultatet af en persons gener og tandproblemer overføres ofte fra generation til generation. Der er dog en række helbredsproblemer og vaner, som også kan have indflydelse på tændernes og kæbens struktur, herunder: 

 • Postnatale skader, såsom brud på kæben og tænder, eller TMD-traume
 • For tidlig ekstraktion eller tab af primære tænder
 • Vaner, der påvirker læber og tygning, såsom tommelfinger-sutning, tungestød, læbe-sutning, læbebid og neglebidning
 • Tumorer i mund eller kæbe
 • Caries
 • Læbe- og ganespalte
 • Langvarig flaskemadning i den tidlige barndom
 • Langvarig brug af sut efter 3 års alderen
 • Ukorrekt monterede fyldninger, kroner eller bøjler

Hvad er de forskellige typer tandstillingsfejl? 

Tandstillingsfejl kan komme i mange forskellige former. Her er nogle af de mest almindelige former for malocclusion: 

Overfyldt tandsæt

Dental Crowding

Overfyldt tandsæt – nogle gange kaldet skæve tænder – sker, når der ikke er plads nok i munden til, at tænderne kan justeres jævnt. Tænderne konkurrerer med hinanden om plads og ender i skæve, unaturlige positioner, nogle vipper eller roterer.

Overbid

Overbite

Overbid refererer til, når de øverste fortænder strækker sig for langt ud over de nederste fortænder. Der er to slags overbid:

 • Skelet – dette er den mest almindelige årsag til overbid og henviser til den genetiske form og struktur af en persons tænder og kæbe. Skelettilfælde af overbid er ofte ledsaget af problemer såsom skæve tænder eller afstand mellem tænder, hvis de ikke behandles. 
 • Dental – dette refererer til overbid forårsaget af vaner, der skubber fortænderne frem, såsom tommelfingersutning og langvarig suttebrug. 

De fleste mennesker har et normalt overbid, hvor de øverste tænder dækker ½ til ⅓ af de nederste tænder, når de bider ned (normalt mellem 2-4 mm overlapning). På den anden side refererer 'dybe' og 'alvorlige' overbid til overlapninger på 4-8 mm og 9+ mm, og disse tilfælde kræver tandlægefaglig opmærksomhed. 

Overjet

Overjet – nogle gange kaldet “buck teeth” – henviser til den vandrette afstand mellem de øvre og nedre tænder, når kæben er lukket (hvorimod overbid refererer til den lodrette overlapning). Når det vandrette mellemrum mellem de øvre og nedre tænder overstiger 3 mm, betragtes dette som et overjet. 

Overjet er normalt skeletalt, med oprindelse i kæben og tandrødderne. De er også generelt genetiske - når en person har en familiehistorie med overjet, vil de sandsynligvis også have et.

Underbid

Underbite

Underbid opstår, når de nedre tænder strækker sig længere frem end de øverste tænder. Problemet stammer normalt fra en ulighed i kæben og kan påvirke en persons evne til at tale ordentligt. Underbid omtales også som en klasse III malocclusion eller prognathisme. 

Krydsbid

Krydsbid ligner et underbid, hvor nogle af de øverste tænder sidder bag de nederste tænder. Dog påvirker krydsbid kun en gruppe tænder, hvorimod et underbid påvirker hele sættet. 

Der er to typer krydsbid: 

 • Forreste – når en gruppe af nedre fortænder sidder over de øvre fortænder
 • Posterior – når en gruppe af nedre bagerste tænder sidder over de øvre bagerste tænder 

Åbent bid

Open bite

Åbent bid opstår, når de forreste øvre og nedre tænder vipper udad, så de ikke er i kontakt, når kæben hviler. Åbent bid kan være forårsaget af skeletproblemer, såvel som vanemæssige faktorer såsom tommelfingersutning og tungestød. 

Mellemrum mellem fortænder 

Diastema (Teeth spacing)

– eller diastema – refererer til dit mellemrum mellem tænderne. Mellemrum kan være forårsaget af en række faktorer, såsom genetik, overvækst af væv i tandkødet og tommelfingersutning.

Hvad er farerne ved skæve tænder? 

For mange mennesker er de overfladiske bekymringer over ikke at have lige tænder, et incitament nok til at få tandregulering. Men malocclusioner, der efterlades ubehandlet, kan forårsage alle former for sundhedsmæssige og sociale problemer. 

Her er nogle af de mest almindelige farer ved tandstillingsfejl.

TMD-lidelse

Det temporomandibulære led forbinder din kæbe med dit kranium. Det kan blive udsat for stress og belastning, når en persons tænder er forkert placerede, og det øvre og nedre sæt ikke passer sammen. Dette kan resultere i TMD-lidelse, der forårsager alvorlig hovedpine, kæbesmerter og kæbeklik. 

Ukorrekt bid 

Nogle former for malocclusion kan forhindre en person i at tygge ordentligt og bide mad i stykker. I sådanne tilfælde kan en person afhænge på sine bagerste tænder mere end sine forreste, hvilket får dem til at slides hurtigere ned over tid. 

Manglende evne til at børste og bruge tandtråd korrekt

Det er umuligt at nå overfladen af ​​hver tand, når de er overlappede, overfyldte og skæve. I sådanne tilfælde kan mad og bakterier blive fanget mellem de ekstremt snævre mellemrum mellem dem, hvilket fører til plak og bakterieopbygning. Over tid fører dette til misfarvning af tænderne, huller i tænderne, tandkødsbetændelse (gumbetændelse) og huller i tænderne. 

Periodontal sygdom

Man with dental pain

Paradentose – eller tandkødssygdomme – er en infektion i det bløde væv, der holder dine tænder på plads. Det er normalt et resultat af dårlig mundhygiejne, såsom når nogen ikke kan børste eller bruge tandtråd ordentligt på grund af en malocclusion. Når den ikke behandles, kan tandkødssygdomme føre til blødende tandkød, smertefuld tygning og tandtab. 

Intense tandkødssygdomme påvirker også blodbanen og det kan langsomt skade blodkarrene i hjertet og hjernen. Dette kan sætte en person i højere risiko for slagtilfælde og hjertesygdomme. 

Taleproblemer

Mennesker med alvorlige malocclusioner kan have problemer med at lave lyde, der er afhængige af forbindelsen mellem fortænderne, såsom 'C', 'S' og 'T'. Dette kan forårsage mange psykosociale problemer i både deres sociale og professionelle liv og kan føre til lavt selvværd og angst. 

Søvnapnø

Når en persons malocclusion stammer fra kæben, kan det begrænse deres evne til at trække vejret ordentligt gennem næsen. Dette kan føre til søvnapnø - en tilstand, der får en person til at stoppe med at trække vejret et øjeblik på forskellige tidspunkter om natten. Det forårsager træthed og kan alvorligt påvirke den kognitive funktion i løbet af dagen.  

Sådan behandles tandstillingsfejl

Den gode nyhed er, at de fleste almindelige former for malocclusion let kan behandles. Hurtige teknologiske fremskridt inden for tandregulerende behandling betyder, at skæve tænder kan behandles af de fleste slags bøjler, inklusiv de usynlige bøjler.

I nogle alvorlige tilfælde er en type bøjle muligvis ikke nok til at løse problemet. Her kan kirurgi og ansigtsmasketerapi være påkrævet for at omstrukturere kæben. Den eneste måde at vide, hvordan du behandler din tandstillingsfejl, er ved at tale med en tandlæge eller bøjletandlæge. 

Farerne ved at efterlade en malocclusion ubehandlet er meget alvorlige. Så hvis du har mistanke om, at dine tænder ikke er korrekt på linje, er det vigtigt at blive tilset af en ekspert og tale om at få rettet tænder. 

Hvorfor ikke bestille en tid hos en af ​​vores registrerede eksperter? De vil være i stand til at rådgive dig om den bedste tandregulerende løsning og fortælle dig om dine finansieringsmuligheder. 

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram