14.12.2021

Hvad er underbid? Årsager, helbredsproblemer og behandlingsmuligheder

Det anslås, at mellem 5-10% af mennesker har et underbid. Tilstanden er i mange tilfælde ikke mærkbar, da undertænderne kun hviler en anelse foran de øverste tænder. I mere alvorlige tilfælde er tilstanden meget mærkbar og kan føre til en lang række helbredskomplikationer, hvis den ikke behandles.

Hvad er underbid?

Et bid anses for normalt, hvis de øverste tænder hviler lige foran undertænderne, når kæben er lukket. Underbid opstår, når de nederste tænder hviler foran de øverste tænder, hvilket resulterer i et lille eller stort mellemrum mellem de to sæt. Uanset omfanget af ​​dit underbid, er det vigtigt, at du får tandregulering for at undgå helbredskomplikationer af tilstanden.

Hvad er symptomerne på underbid?

Det primære symptom på underbid er, at undertænderne hviler foran de øverste tænder, når kæben er lukket. Der er dog en række andre symptomer, der kan indikere et underbid eller andet form for bidproblem, herunder:

 • Problemer med tale
 • Problemer med at tygge eller synke ordentligt
 • Smerter i mund eller ansigt
 • Smertefuld bid eller tygning
 • Hyppig hovedpine eller TMD-smerter (smerter i det temporomandibulære led)
 • Ørepine
 • Mundens vejrtrækning

Hvad forårsager underbid?

Som de fleste former for bidproblemer skyldes underbid generelt tand- eller skeletproblemer, men tilstanden kan i nogle tilfælde forværres af begge.

Her er nogle af de almindelige faktorer, der kan føre til, at en patient får et underbid.

Din genetik kan give underbid

Underbid kan overføres gennem generationer og en af de mest almindelige årsager til underbid er genetik.

Miljømæssige (dentale) faktorer der påvirker dit bid

Visse vaner, der starter i barndommen, kan også resultere i et underbid, såsom:

 • Overbrug af en sut (eller brug over 3 års alderen)
 • Tungestød
 • Tommelfinger sutning
 • Langvarig flaskemadning i den tidlige barndom
 • Overlæbe sugning

Andre faktorer der kan give underbid

Underbid kan også stamme fra andre faktorer, såsom:

 • Kæbe traumer
 • Tumorer i kæben eller munden
 • Temporomandibulær ledlidelse (TMD)

Hvad er farerne ved at have et underbid?

Forsømmelse af at behandle et underbid kan føre til en række sundhedsmæssige- og sociale komplikationer såvel som psykiske problemer, såsom:

Lavt selvværd

 

Sad young woman

Et underbid kan dramatisk ændre formen på en persons ansigt. Det vil sandsynligvis få hagen til at stikke ud, hvilket resulterer i meget lavt selvværd. Børn med underbid er mere tilbøjelige til at blive mobbet af deres jævnaldrende, hvilket kan føre til kroniske psykiske lidelser gennem barndommen, ungdommen og endda til voksenlivet.

Taleproblemer

 

Man with speech problems

Underbid kan alvorligt påvirke en persons evne til at tale ordentligt. /F/ og /S/ lyde vil være særligt udfordrende at lave, hvis ikke umulige. Taleproblemer som disse vil ikke kun påvirke en persons selvværd, men det vil sandsynligvis holde dem tilbage både socialt og fagligt.

Temporomandibulær ledlidelse (TMD)

 

Temporomandibular Joint Disorder (TMJ)

Kæbens position i tilfælde af underbid belaster det temporomandibulære led enormt. Dette kan føre til Temporomandibulær ledlidelse (TMD), som skaber følelsen af ​​låst kæbe og forårsager betydelig smerte.

Ansigts- og mundsmerter, ørepine og tandpine på grund af underbid

Uden effektiv behandling af underbid og TMD vil en person sandsynligvis opleve kronisk hovedpine, ørepine, tandpine og endda høreproblemer.

Problemer med at bide eller tygge ordentligt

Underbid kan alvorligt påvirke en persons evne til at tygge eller bide stykker mad af. Det betyder, at de er mere tilbøjelige til at blive kvalt eller bide deres tunge og kind, når de spiser, hvilket beskadiger mundens bløde væv. De kan også blive mere afhængige af visse tænder end andre, hvilket øger sandsynligheden for, at disse tænder revner, fliser og eroderer for tidligt.

Søvnapnø

Man with Sleep Apnea

Fordi åndedræt i munden er et almindeligt symptom på underbid, lider mange mennesker, der har tilstanden, også af søvnapnø. Denne alvorlige søvnforstyrrelse forhindrer en person i at trække vejret et øjeblik hele natten, hvilket i alvorlig grad reducerer søvnkvaliteten. Søvn af lav kvalitet kan føre til ekstrem udmattelse, nedsat kognitiv funktion og psykiske sygdomme som angst og depression.

Hvilke behandlingsmuligheder er tilgængelige for underbid?

Bøjler

Underbid er en ret almindelig form for bidproblem, så de fleste slags bøjler kan behandle tilstanden. Bøjler vil trække de nederste tænder tilbage, hvis de vippes fremad, og lægger et blidt pres på hele sættet, indtil biddet er fikset.

Afhængigt af en persons prioriteter og budget, er der en række passende muligheder, herunder indvendige bøjler, keramiske bøjler og selvjusterende tandbøjler.

Usynlige bøjler

Usynlige bøjler er en af ​​de mest populære former for tandregulering i dag, og det er ikke svært at se hvorfor. På samme måde som traditionelle bøjler bevæger de tænderne blidt over tid, men kan tages af og praktisk talt usynlige for det blotte øje. Usynlige bøjler er således et glimrende valg for dem som er selvbevidste, eller dem som ønsker at få rettet tænder på anden vis end med fast bøjle.

En ganeudvidelse

Nogle tilfælde af underbid kan behandles med en overkæbeudvider – eller ganeudvider. Den tandregulerende anordning placeres på mundvigen og lægger pres på de øverste tænder for at flytte dem udad over tid. Denne behandling er ideel i tilfælde, hvor den øvre tandbue ikke er bred nok til munden.

Hagehætte

En hagehætte begrænser udviklingen af ​​underkæben for at forhindre yderligere udvidelse. Dette er en passende mulighed for patienter i den tidlige barndom eller ungdom, hvis knogler stadig dannes.

En omvendt-træk ansigtsmaske

Denne enhed vikler sig rundt om hovedet ved hjælp af metalbånd fastgjort til de øvre tænder for at trække over- og underkæben på linje.

Tandudtræk

Nogle tilfælde af underbid er forårsaget af skæve tænder, hvor tænderne ikke har plads nok til at justere ordentligt. I disse tilfælde kan tandfjernelse være nødvendig for at lette trykket på kæben og give tænderne plads til at rette sig ind.

Kirurgi

Kirurgi kan være påkrævet i ekstreme tilfælde af underbid. Opdagelse og behandling af tilstanden i den tidlige barndom vil reducere chancerne for, at en person skal opereres, men det kan stadig være nødvendigt i alvorlige tilfælde. En autoriseret tandlæge vil under en konsultation, være i stand til at rådgive dig om hvorvidt du skal opereres.

Hvis du har mistanke om, at du har et underbid eller anden form for bidproblem, er det vigtigt at bestille en konsultation hos en ekspert. Behandling af tandproblemer tidligt kan reducere chancerne for, at sundhedsmæssige og sociale komplikationer opstår. Hvorfor ikke bestille en tid hos en lokal tandlæge eller bøjletandlæge for at diskutere dine muligheder?

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram