28.10.2021

Hvad er tandbøjler?

Tandbøjler er tandregulerende anordninger, der korrigerer problemer med tænderne, såsom trængsel, skæve tænder eller mellemrum imellem tænderne. De virker ved at lægge et blidt pres på tænderne, som får tænder, knogler og muskler i munden til at flytte i en ny position over tid.

Efter forløbet med tandregulerende behandling vil brugeren stå tilbage med ligere tænder, som ikke kun ser bedre ud, men også gør det nemmere at børste tænder og bruge tandtråd. Dette betyder, at brugeren kan foretage bedre tandhygiejne og nyde af forbedret mundsundhed, når bøjlen aftages. Vi har faktisk skrevet en lang og dybegående guide omkring tandretning, som går lidt udover "hvad bøjler er". Den kan du læse her, og så komme tilbage denne artikel bagefter. Læs om Tandretning her.

Hvilke problemer kan behandles med tandbøjle?


Tandbøjler kan rette en lang række almindelige bidproblemer, herunder:

Overbid

Det er, når de øverste tænder sidder for langt over de nederste tænder og efterlader et stort overlap, som kan slide fortænderne ned. Overbid kan også beskadige vævet i tandkødet og kan resultere i et ”gummy smile” (synligt tandkød ved smil). Omfanget af et overbid kan variere enormt, men de fleste typer bøjler, inklusiv Clear Aligners, kan løse problemet.

Underbid

Også kendt som forreste krydsbid, det er her underkæben og tænderne heri er placeret foran overdelen. Denne form for bidproblem kan forårsage stor belastning af leddene og kan føre til hovedpine og endda temporomandibulær lidelse (TMD). Bøjler kan bruges til at behandle underbid i de fleste tilfælde, selvom patienten også kan have brug for en operation for at omforme kæben.

Krydsbid

Krydsbid kan ramme én eller flere, og det er her, at de øverste tænder kan passe ind imellem de nederste tænder. Krydsbid vil forårsage tygge- og bideproblemer, og problemet vil forværres over tid, hvis det ikke behandles. De fleste typer bøjler vil være i stand til at fikse krydsbid, selvom dette vil afhænge af omfanget af tilfældet.

Trængsel

Trængsel opstår, når der ikke er plads nok i din mund til, at dine tænder kan stå lige, side om side. Denne form for tandstillingsfejl gør det vanskeligt for en person at børste tænder og bruge tandtråd og kan føre til caries, huller i tænderne eller mere komplekse helbredsproblemer. Tandbøjlen er en meget effektiv behandling til de fleste tilfælde af overfyldte tænder.

Mellemrum

Det modsatte af trængsel er mellemrum imellem tænderne, som blotter tandkødet. Plak og madpartikler kan opbygges omkring disse brede mellemrum, hvis de ikke passes ordentligt, og dette kan sætte en person i højere risiko for huller i tænderne og tandkødssygdomme. De fleste typer bøjler er i stand til at behandle tænder med mellemrum effektivt, men dette afhænger af omfanget af tilfældet.

Hvilke typer tandbøjler findes der?

Der er en række moderne bøjler at vælge imellem, og traditionelle togskinner er ikke længere det eneste valg. Afhængigt af omfanget af en persons tandstillingsfejl kan nogle typer bøjler være bedre egnede end andre. Den eneste måde at beslutte, hvilken tandregulerende behandling der er bedst for dig, er at konsultere en eksperttandlæge eller specialtandlæge.

Hvis din kliniker beslutter, at en tandbøjle faktisk er den bedste løsning, vil de fortælle dig, hvilken slags der er bedst egnet. Her er hovedtyperne af tandbøjler.

1. Traditionelle metalbøjler

Traditionelle metalbøjler, ugunstigt døbt som 'togskinner', har eksisteret i over 100 år, og er stadig en meget populær type for tandregulering.

Metalbøjler består af ledninger og beslag, som sættes fast til tænderne og forbindes med farvede elastiske bindebånd. Disse bøjler skal strammes manuelt af en specialtandlæge, hvilket betyder, at patienter skal lave tandlægeaftaler ret regelmæssigt.

Traditionelle metalbøjler er ikke aftagelige, og det gør dem til et attraktivt valg for teenagere og børn, som måske nægter eller glemmer at bære dem. Deres holdbarhed kræver dog ekstra omhu og opmærksomhed når du børster tænder, for at opretholde en god mundhygiejne. Visse fødevarer skal også undgås, når man bærer metalbøjler for at forhindre mad i at sætte sig fast og skader.

2. Keramiske tandbøjler

I lighed med metalbøjler, bruger keramiske bøjler gennemsigtige eller tandfarvede komponenter i stedet for metalliske beslag og ledninger. De er et attraktivt alternativ til traditionelle togskinner, da de er lidt mindre iøjnefaldende. Bortset fra farven, fungerer keramiske tandbøjler på nøjagtig samme måde som traditionelle togskinner og er ikke aftagelige.

3. Selvregulerende tandbøjler

Mens traditionelle togskinner holdes sammen af elastiske bindebånd, holdes ledningerne i selvregulerende bøjler på plads af beslag eller clips. Dette betyder, at selvregulerende bøjler altid aktivt bevæger tænderne og ikke kræver manuel stramning. Selvregulerende bøjler er heller ikke aftagelige og vil blive siddende på patientens tænder, indtil behandlingen er afsluttet.

4. Indvendige tandbøjler

Indvendige tandbøjler sidder bag tænderne, i stedet for på forsiden, og så er de usynlige når du smiler, taler og spiser. De er velegnede til alle aldre, og deres diskrethed gør dem til et attraktivt valg for både voksne og teenagere.

Ligesom traditionelle togskinner, er indvendige bøjler lavet af beslag og ledninger, og skal justeres manuelt med nogle få ugers mellemrum. Den eneste forskel mellem indvendige bøjler og metalbøjler er deres placering på tænderne i munden.

Der er to slags indvendige tandbøjler:

  • ’Social’ indvendig bøjle

Disse bøjler fokuserer på de forreste seks til otte tænder (de 'sociale seks'), og er ideelle til kosmetiske reparationer, herunder små mellemrum imellem tænderne.

  • Standard indvendig bøjle

Velegnet til overfyldte, skæve eller adskilte tænder og designet til at regulerer hele buen af tænder.

Ingen af disse typer af indvendige bøjler kan fjernes og vil forblive på patientens tænder indtil behandlingen afsluttes.

5. Usynlig tandbøjler

Usynlige bøjler (eller Clear Aligners), såsom dem, der er lavet af ClearCorrect, er gennemsigtige skinner, der ligner beholdere. De er specialstøbt efter patientens tandaftryk og er en meget effektiv måde at opnå ligere tænder på.

Da de stort set er usynlige for det blotte øje, er gennemsigtige skinner ideelle til voksne og teenagere, der er bevidste om deres udseende. Gennemsigtige skinner er aftagelige, men de skal bæres i 22 timer i døgnet for at forhindre forlænget behandlingsvarighed eller komplikationer. De bør kun fjernes når der børstes tænder, spises, drikkes anden væske end vand og ved rensning af skinnerne.

Clear Aligners er velegnede til alle, der har et komplet sæt voksne tænder, og kan behandle de fleste almindelige tandstillingsfejl effektivt, herunder krydsbid, overbid og åbent bid.

Da de er lavet af ultratynd, fleksibel plast, der omslutter patientens tænder godt, er gennemsigtige skinner også meget behagelige at have på sammenlignet med traditionelle fastmonterede tandbøjler. De, der bærer Clear ALigners behøver heller ikke at begrænse deres valg af mad, og kan bedre børste tænder og bruge tandtråd. Det vil sige at folk, som bærer gennemsigtige skinner, kan vedligeholde god mundhygiejne under hele behandlingsforløbet.

Hvilken slags tandbøjler passer til mig?

Mange faktorer vil påvirke om du er egnet til visse former for tandbøjler, herunder omfanget af din tandstillingsfejl og mængden af voksne tænder, du har. Den eneste måde at finde ud af, hvilken slags tandbøjle der passer bedst i dit tilfælde, er ved at tale med en tandlæge eller specialtandlæge. De vil være i stand til at give dig et rimeligt overslag over prisen og længden af din behandling samt rådgive om dine finansieringsmuligheder.

Hvorfor ikke bestille en tid med en af vores eksperter og tage skridtet nærmere et sundere og gladere smil?

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram