14.12.2021

Hvad er åbent bid? Årsager, sundhedsmæssige bekymringer og behandlingsmuligheder

Afhængigt af hvilket land, påvirker åben bid mellem 1,5 % og 11 % af befolkningen, hvilket gør det til en relativt almindelig form for malocclusion. Når en person har et åbent bid, rører deres over- og undertænder ikke hinanden, når munden er lukket – biddet forbliver 'åbent' enten bagved eller foran. 

Denne artikel vil forklare alt, hvad du behøver at vide om åbne bid: hvad de er, hvad der forårsager dem, og hvordan de kan rettes. 

Hvad er åbent bid?

Åbent bid opstår, når tænderne ikke kommer korrekt i kontakt med hinanden – enten er det de bagerste tænder eller fortænderne, som fejler i at forbinde, når munden er lukket. Dette skaber et visuelt mellemrum mellem den øverste og nederste kæbe, og denne 'åbenhed' er, hvor tilstanden får sit navn fra. 

Der er to slags åbent bid, foran og bagved:

  • Åbent bid foran opstår, når fortænderne ikke forbindes, når de bagerste tænder får kontakt. Det er den mest almindelige form for åbent bid.
  • Åbent bid bagved refererer til, når de bagerste tænder ikke rører, når fortænderne kommer i kontakt. 

Hvad er symptomerne på åbent bid?

Det mest tydelige tegn på åbent bid er det synlige mellemrum mellem enten for- eller kindtænderne. Der er dog andre symptomer, der kan tyde på åbent bid eller en anden form for malocclusion, såsom: 

  • Problemer med at tygge eller synke 
  • En hage, der ikke er så fremtrædende
  • Talebesvær
  • Smertefuld bid eller tygge 
  • Vanskeligheder med at bide eller tygge

Hvad forårsager åbent bid? 

Åbent bid er normalt et resultat af enten tand- eller skeletproblemer, men tilstanden kan i nogle tilfælde være forårsaget af begge. 

Nogle af de mest almindelige årsager til åbent bid omfatter: 

Genetik 

Som mange andre tandsygdomme kan åbent bid overføres fra generation til generation. Dette er, hvad der er kendt som en skeletårsag, hvor problemet opstår grundet knoglevækst snarere end miljøfaktorer.

At blive født med ekstra tænder kan også føre til åbent bid. 

Vanemæssige faktorer

Visse vaner kan også påvirke tændernes vækst og retning, som kan resultere i åbent bid. Disse vaner omfatter ting som: 

  • Tungestød – når en person lægger pres på tænderne når de sluger, i stedet for toppen af munden
  • Underlæbe sutning
  • Tommelfingersutning
  • Langvarig flaskemadning i den tidlige barndom
  • Forlænget brug af sut efter 3 års alderen

Andre årsager

Åbent bid kan have en lang række andre årsager, såsom:

  • Temporomandibulær ledlidelse (TMD)
  • Kæbetraume
  • Cyster og tumorer i munden eller kæben

Hvad er farerne ved at have et åbent bid? 

At have et åbent bid er ikke kun skadeligt for en persons selvværd, men det kan resultere i en lang række andre problemer, såsom: 

Paradentose

Hvis det åbne bid er et resultat af, at der ikke er plads nok i munden til tænder, så er tandsættet sandsynligvis overfyldt med overlappende tænder. Dette gør det næsten umuligt at børstetænder  eller bruge tandtråd korrekt, hvilket fører til en ophobning af plak og bakterier over tid. Dette kan resultere i en smertefuld infektion kendt som paradentose – eller tandkødssygdom – som inficerer det bløde væv omkring tænderne. 

Hvis tandkødssygdomme efterlades ubehandlet, kan det resultere i tandtab, og infektionen kan også sive ind i blodbanen og beskadige blodkarrene over tid. Forskning har vist, at dette kan sætte en person i højere risiko for alvorlige helbredsproblemer såsom hjertesygdomme og slagtilfælde. 

TMD-lidelse 

Når det øverste og det nederste tandsæt ikke passer ordentligt sammen, såsom ved åbent bid, kan personens kæbe blive udsat for stress. Denne ekstra belastning af kæbeleddet kan resultere i TMD-lidelse, der forårsager alvorlig hovedpine, klik i kæben og kæbesmerter. 

Ekstra afhængighed af visse grupper af tænder

Da åbent bid betyder, at kun de forreste eller bagerste tænder kommer i kontakt, kan det forhindre en person i at tygge ordentligt eller bide mad i stykker. Dette kan føre til revner, knækkede tænder og for tidlig nedbrydning af tænderne, hvilket øger behovet for kroner eller tandimplantater over tid.

Problemer med tale

Åbent bid kan alvorligt forstyrre en persons tale og udtale. Mennesker med åbent bid har ofte problemer med at producere alveolære – /s/ – lyde. Dette kan resultere i social angst og kan påvirke en persons evne til at udmærke sig i deres professionelle liv. 

Hvilke behandlingsmuligheder er tilgængelige for åbent bid?

Bøjler

Da åbne bid er ret almindelige, er tandlæger godt vant til at behandle dem, og de fleste slags bøjler kan løse problemet. Bøjler vil trække tænderne tilbage, hvis de vippes fremad og lægge et blidt pres på tænderne over tid, indtil de er på linje. 

Der er en række muligheder, du kan vælge imellem, når det kommer til bøjler, herunder keramiske bøjler, selvjusterende bøjler og traditionelle metalbøjler

Usynlige bøjler

Woman putting clear aligners on

Usynlige bøjler kan behandle de fleste tilfælde af åbne bid, De flytter tænderne på samme måde som bøjler. Den usynlige bøjle er en fremragende mulighed for dem, som er bevidste om deres udseende eller dem, som ønsker at ordne deres tænder uden den iøjnefaldende  metalbøjle. 

Kirurgi

Dental surgery

Det er værd at bemærke, at bøjler alene måske ikke er nok til at fikse et åbent bid, og at operation kan være påkrævet i alvorlige tilfælde. Behandling af et åbent bid i den tidlige barndom reducerer chancerne for, at patienten skal opereres, men det kan stadig være nødvendigt i meget komplekse tilfælde. Din tandlæge eller ortodontist vil kunne rådgive, hvis du skal opereres. 

Hvis du har mistanke om, at du har et åbent bid eller anden form for malocclusion, er det vigtigt at få det tjekket ud af en ekspert. At opdage og behandle tandproblemer tidligt kan i høj grad reducere dine chancer for at udvikle helbredskomplikationer som følge af problemet. Hvorfor ikke bestille en tid hos en af ​​vores specialtandlæger eller bøjletandlæger? 

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram