14.12.2021

Hvad er diastema (mellemrum mellem tænderne)? Årsager, bivirkninger og behandling

Diastema er en almindelig malocclusion og refererer til et mellemrum mellem to tænder. Mellemrummet er så almindeligt forekommende, at tandlæger regner det for at være et typisk udviklingsfænomen hos børn. Men hvad skyldes diastema? Er der bivirkninger? Og hvordan kan det behandles?

Hvad er diastema (mellemrum mellem tænderne)?

Diastema (Tooth Spacing)

Diastema kaldes også mellemrum mellem tænderne og referer til et mellemrum mellem to tænder, der er større end 0,5mm. Det kan forekomme alle steder i tandrækken men ses tydeligst, når det er mellem fortænderne. 

Hvad skyldes diastema? 

Der findes årsager, der kan medføre mellemrum mellem tænderne. Her er et par eksempler:

Naturligt forekommende mellemrum mellem fortænder

Helt op til to-tredjedele af alle børn har mellemrum mellem fortænderne indtil hjørnetænderne i overmunden vokser ud. Dette naturligt forekommende diastema anses for at være normalt i tændernes udvikling hos børn. 

Form, størrelse og tandstilling

Tænder, der har usædvanlig form, størrelse og tandstilling, har en større sandsynlighed for at have mellemrum. Hvis fortænderne sidder mere end 0,5mm fra hinanden, betyder det, at der ikke er nok tryk fra hjørnetænderne til at skubbe dem sammen. 

Tandkødssygdomme

Avancerede former for tandkødssygdomme (paradentose) kan resultere i, at tænderne falder ud og efterlader mellemrum i tandkødet, hvor der skulle have siddet tænder. Tandkødssygdomme kan også svække tandkødet, så tænderne bliver løse og flytter sig nok til, at der dannes mellemrum.  

Meget tandkød over fortænderne 

Tandkødet over fortænderne kaldes frenum, og hvis man har særligt meget af det, kan det afholde fortænderne i at rykke sig sammen under tændernes vækst. 

Dårlige vaner og tungens placering kan give mellemrum mellem fortænder

Som andre former for malocclusion kan dårlige vaner – specielt dem, der formes i den tidlige barndom – resultere i diastema. Her nævnes et par stykker:

  • At sutte på tommelfinger eller over- eller underlæbe
  • Tungestød – hvor tungen støder mod fortænderne, når man synker, i stedet for at støde mod ganen
  • Forlænget brug af sut og sutteflaske i den tidlige barndom

Andre årsager 

Cyster og tumorer kan også forstyrre tændernes placering ved at danne mellemrum. Har man ekstra tænder, er sandsynligheden for diastema også højere.

Skal diastema behandles? 

Diastema (Teeth spacing)

Behandling af diastema er ikke påkrævet af medicinske årsager. Men har man store mellemrum mellem tænderne, og giver det usikkerhed omkring ens udseende, kan man få en tandregulering. 

Da tandkødet er mere udsat, når man har diastema, er det vigtigt at være ekstra omhyggelig, når man børster tænder og bruger tandtråd. 

Hvad er farerne ved at have diastema? 

Selvom behandling for mellemrum mellem tænderne ikke er nødvendig af medicinske årsager, kan der opstå forskellige udfordringer. 

Lavt selvværd

Har man større mellemrum mellem tænderne, kan det give lavt selvværd, fordi man er bevidst om sit udseende. Måske bliver man mobbet af sine jævnaldrende og udvikler som resultat psykiske problemer. 

Taleproblemer

Hvis man har store mellemrum mellem tænderne, er der større sandsynlighed for at udvikle taleproblemer. /F/ og /S/ lyde kan give udfordringer, og fløjtelyde kan opstå, fordi der er en øget mængde luft mellem tænderne. Oplever man disse taleproblemer som voksen, kan det i værste fald holde en tilbage både professionelt og socialt og medføre social angst.  

Dårlig mundhygiejne

Når diastema skyldes skæve tænder, kan det være svært at børste tænder og bruge tandtråd optimalt. Det kan give helbredsproblemer på grund af ophobning af plak og bakterier – og medføre tandkødsbetændelse, blødende tandkød og paradentose. 

Problemer med at tygge og bide

Hvis man har store mellemrum mellem tænderne, kan det være svært at tygge ordentligt eller bide sin mad i mindre stykker. Det kan give en højere risiko for at få mad galt i halsen, eller at man bider sig i tungen eller kinden, når man spiser. Hvis man derfor vænner sig til at tygge med bestemte tænder – og på den måde udsætter dem for ekstra slitage – kan det betyde, at de lettere knækker eller nedslides før tid. 

Hvordan behandler man diastema? 

Mellemrum mellem tænderne kan behandles på flere måder: 

Bøjler

Traditional braces for diastema correction

Bøjler er en praktisk behandling for mange tilfælde af diastema, og kan rette både skæve tænder og tændernes placering. Er tilfældet af mildt diastema mildt, kan man vælge en diskret løsning som den indvendige bøjle

Keramiske bøjler, selvjusterende bøjler og traditionelle metalbøjler er generelt også en effektiv måde at rette diastema på. 

Usynlige bøjler

CleatCorrect clear aligners

En usynlig bøjle er et godt valg for dem, der vil rette deres diastema uden at gå på kompromis med deres smil. En usynlig bøjle fungerer præcis som andre bøjler, hvor et let tryk placeres på tænderne over tid. Derfor passer den usynlige bøjle godt til at behandle diastema sammen med andre former for tandstillingsfejl – som overbid og skæve tænder

Tandudtrækning

Tooth extraction

I de tilfælde, hvor diastema skyldes skæve tænder, er tandudtrækning en mulighed for at gøre plads til, at tænderne kan justere sig korrekt. 

Tandproteser

Prostheses

Hvis diastema skyldes manglende tænder, kan tandimplantater eller kroner være nødvendige for at lukke et mellemrum. 

Plast (resin)

Resin-materiale kan lægges på to tænder og på den måde lukke et mellemrum. Den type behandling kan hjælpe med at skabe udseendet og funktionaliteten af et normalt smil uden brug af kirurgi.

Hvis du har et synligt mellemrum mellem tænderne, eller du mistænker, at du har diastema eller andre former for malocclusion, bør du få det undersøgt. En tandlæge eller bøjletandlæge kan rådgive dig om dine muligheder og give dig et tilbud. Book en tid hos en lokal tandlæge eller bøjletandlæge og hør mere om dine muligheder for at få et smukt smil. 

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram