30.09.2021

Hvordan retter man skæve tænder? Her er vores bedste løsninger

Et perfekt smil ser ikke bare godt ud – det er også et sundt smil. At have lige tænder handler nemlig ikke kun om æstetik, det er også lig med et sundere helbred samt god mundhygiejne. Skæve tænder kan resultere i en dårlig mundhygiejne. Af samme grund, hvis du vil få rettet tænder bør du overveje at investere i en ortodontisk behandling hos din tandlæge, både hvis du har én eller flere skæve tænder.

De fleste af os ser den traditionelle metalbøjle eller fastsiddende bøjle for os, når vi tænker på tandretning. Og det er ikke mærkeligt, da den netop betragtes som den standard mulighed, der findes, når tænder skal rettes. Men vidste du, at der er mange diskrete og mindst lige så effektive alternativer? De muligheder vil vi gennemgå for dig i artiklen her.

Når du har læst artiklen, vil du også vide, hvordan skæve tænder kan påvirke dit generelle helbred, og bedst af alt: Hvordan du på bedste vis vælger den form for tandretning, der er mest optimal for lige netop dig og dine behov.

Hvorfor du bør rette dine skæve tænder

Forestil dig, at du har fået dit drømmesmil. At smile med lige netop dét smil, man længe har drømt om, er, for mange af os et stort selvtillidsboost. Og udover at det er smukt at se på, så opnår du også et forbedret helbred – og det gælder uanset, om du blot har én eller flere skæve tænder. Faktisk kan risikoen for komplikationer stige, jo længere du venter med at starte en ortodontisk behandling. Komplikationerne kommer vi ind på her:

Tandkødsbestændelse og tab af tænder

Skæve tænder er sværere at rengøre til forskel for lige tænder, da tandbørsten vil have problemer med at nå de ’gemte’ områder. Plak og bakterier vil med tiden kunne fastsætte sig i disse områder, hvilket kan føre til tandkødsbetændelse, paradentose og endda tandtab (i ekstreme tilfælde) og er ofte årsagen til dårlig ånde. Det er vigtigt at du reagerer allerede ved første tegn på tandkødsbetændelse eller blødende tandkød. Hvis der er større mellemrum mellem dine tænder, fx mellemrum mellem fortænderne, så er dit tandkød ekstra udsat for tandkødsbetændelse, og tandkødsbetændelse kan derfor opstå hurtigere, hvis dine tænder ikke bliver rettet.

Kæbesmerter og hovedpine

Skæve tænder kan lægge et så stort pres på din kæbe og de led, der holder dine kæbe på plads, at din kæbe bliver overbelastet. Denne form for belastning kaldes for temporomandibulær dysfunktion (TMD), og kan forårsage hovedpine, ørepine, kæbesmerter og tyggebesvær.

Dårlige ånde og huller i tænderne

Ingen bryder sig om at have dårlig ånde, og faktisk er det ikke kun kaffe, men også skæve tænder, der kan give dig pIngen bryder sig om at have dårlig ånde, og faktisk er det ikke kun kaffe, men også skæve tænder, der kan give dig problemer her. Faktisk kan blot én skæv tand give dig dårlig ånde. Skæve tænder skaber nemlig de perfekte gemmesteder for gamle madrester, plak og bakterier. Og alt dette vil i de fleste tilfælde resultere i dårlig ånde, dårlig lugt og betragteligt øge risikoen for huller i tænderne. 

Selvværd

Kosmetisk tandpleje er et stort hit i dag, og det giver god mening, da flere studier peger på, at over halvdelen af vKosmetisk tandpleje er et stort hit i dag, og det giver god mening, da flere studier peger på, at over halvdelen af verdensbefolkningen er usikre omkring deres tænder. Mellemrum kan give dårligt selvværd. Derfor kan en tandretning med en usynlig tandbøjle være en investering, der kan sikre en positiv effekt på selvtilliden.  

Taleproblemer

Din evne til at tale, kan påvirkes, hvis du som følge af skæve tænder, har over- eller underbid. En svækket taleevne kan ofte føre til kommunikationsproblemer, der ovenikøbet kan påvirke både dit personlige og professionelle liv – og i sidste ende føre til en forringet selvtillid.

Måder hvorpå du kan rette skæve eller asymmetriske tænder samt tænder med mellemrum

Metalbøjlen har i mange år været den klassiske go-to mulighed, når det gælder tandretning hot tandlægen. Men i dag findes der mange forskellige alternativer til fx at rette dit mellemrum, dog med et fælles formål: At bringe dit perfekte smil frem.

Clear aligners - usynlige bøjler

Usynlige bøjler er en sikker vinder, når det kommer til at være den mest effektive form for tandretning. Du får en diskret bøjle, som ovenikøbet også er en langtidsholdbar løsning, der kan forbedre din mundhygiejne. Markedsledere såsom ClearCorrect tilbyder individuelt tilpassede behandlingsplaner, der både passer dit budget, men også sværhedsgraden af dine tænders behandlingsbehov.

Usynlige bøjler retter dine tænder ved, at de forsigtigt flytter dem på plads i løbet af få måneder. Du vil altså ende med et perfekt smil med lige tænder, når du er færdig med din behandling. Desuden mindsker du også risikoen for at udvikle tandkødssygdomme og huller i tænderne, efter afsluttet behandling. ClearCorrect kan også behandle overbid, underbid og krydsbid i de fleste tilfælde.

Clear aligners er forbundet med komfort, diskretion og brugervenlighed – derfor vælger mange personer denne form fremfor metal- og lingual bøjler.

Indvendig bøjle

Til forskel fra den traditionelle metalbøjle, som er fastsat på forsiden af tænderne, fastsættes en indvendig bøjle (som også kaldes lingualt apparatur) bag ved dine tænder. Bøjlen flytter forsigtigt dine tænder, så du i løbet af få måneder eller år, vil have et tandsæt med lige tænder. Lingual brackets er derfor også en effektiv metode til at rette tænder. Dog kan metalbøjler generelt være mere besværlige at holde rene –ofte synes mange personer, at det er sværere at børste sine tænder, når de har en metalbøjle på. Derudover kan ting såsom madrester sættes sig fast i bøjlen, hvilket kan medvirke til dårlig ånde og huller i tænderne.

Porcelænsfacader

Porcelænsfacader kan i nogle tilfælde behandle mindre kosmetiske tandproblemer. De bruges i tilfælde, hvor tænderne (i mindre grad) er skæve, eller hvor de har mindre betydelige mellemrum. Porcelænsfacader er fastgjort til forsiden af tænderne, men ændrer ikke placeringen af dine tænder. De camouflerer altså kun dine tandproblemer, fremfor at løse dem. Derudover er procelænsfacader også dyre. Typisk når priserne faktisk helt op på et firdoblet ciffer pr. Tand. Derfor: Hvis du skal holde dig til et bestemt budget eller går meget op i din tandpleje, så vil vi ikke mene, at tandfacader er den rette løsning for dig.

Palatal ekspander

Denne type af behandling egner sig især for personer med krydsbid eller skæve tænder. Hvis dine inderste (øvre) tænder har en forkert placering, vil du med fordel kunne vælge en platal ekspander. En palatal ekspander er fastsat til dine kindtænder, og virker ved, at de udvider overkæben, så der skabes mere plads til nye eller gamle tænder. Dog kan metallet, og måden bøjlen er lavet på, forårsage en betydelig grad af ubehag for brugeren.

Hvilken løsning er den bedste?

Hvis du er på udkig efter en overkommelig, komfortabel, diskret og lantidssigtet løsning, så er tandretning med en usynlig bøjle helt sikkert det rette valg for dig. Hvis dit valg falder på en markedsleder såsom behandlinger med invisalign eller ClearCorrect, får du ovenikøbet mulighed for at vælge løsninger, der kan tilpasses dit budget.

Clear aligners fra ClearCorrect er specialfremstillet med patenteret ClearQuartz™ teknologi, hvilket gør skinnerne ekstra tynde, transparente og mere fleksible til forskel fra andre clear aligners. Udover det, vil du også få en skinne med høj grad af slag- og pletbestandighed, hvilket gør Clear Correct til et yderst attraktivt valg for dem, der ønsker lige tænder uden at gå på kompromis med hverken komfort eller selvtillid.

Hvor meget koster det at rette skæve tænder?

Prisen afhænger af, hvilken løsning du vælger. Traditionelle metalbøjler og palatal expanders kan optræde som de mere økonomiske løsninger – dog kan begge alligevel have sine ulemper.

Porcelænsfacader retter ikke rigtigt dine skæve tænder og er utrolig dyre, hvor en gennemsnitlig tand kan koste flere tusinde kroner. Derfor er de ikke egnet til personer med betydeligt skæve tænder, eller et budget.

Hvem skal jeg tale med, hvis jeg vil rette mine skæve tænder?

Vi anbefaler altid, at du taler med din lokale ortodontist eller tandlæge, før du vælger en bestemt type af tandretning. Uanset hvad du vælger, så husk på, at et smil med lige tænder ikke kun er kosmetisk – det forbedrer også din generelle sundhed! 

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram