20.09.2021

7 ting du skal vide, inden du får usynlige skinner

Der hersker ingen tvivl om, at clear aligners er en attraktiv mulighed for personer, der gerne vil rette deres skæve tænder – og det er takket være skinnernes meget diskrete look. Mange tandlæger rapporterer, at clear aligners i dag er den foretrukne behandling for op mod 80% af tandlægepatienterne.

Men hvordan ved du, om det er den rigtige løsning for dig? Her er nogle ting, du bør overveje.

1.     Du skal bære skinnerne 22 timer om dagen, 7 dage om ugen

Clear aligners er ikke permanent fastsat på dine tænder, ligesom den traditionelle metalbøjle er, men de kræver alligevel en vis grad af forpligtelse.

Din usynlige bøjle må kun fjernes, når du spiser eller børster dine tænder. Hvis ikke du ikke bærer dem i henhold til den anbefalede tid, kan du risikere, din behandlingstid forlænges, og at dine tænder flytter sig mod deres oprindelige plads.

Mens mange personer sætter stor pris på muligheden for at fjerne deres bøjler ved spisetid, vil mange også blive fristet til at fjerne dem ved sociale arrangementer. Dette vil naturligvis forlænge og reducere effektiviteten af din behandling. Derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om du kan forpligte dig til at bære dem 22 timer om dagen – hvis ikke, så er clear aligners måske ikke det rette for dig!

2.     Du skal børste dine tænder efter hvert måltid (også snacks!)

Når vi taler om at spise, er det også værd at nævne vigtigheden i, at du børster dine tænder – direkte – efter hvert måltid, når du har clear aligners. Det er netop vigtigt, da skinnerne dækker hver tand, og mellem plasten og dine tænder kan madrester og bakterier let blive fanget. Det er ikke kun uhygiejnisk, men kan også føre til caries (huller i tænderne), en enorm opbygning af plak og ikke mindst dårlig ånde – tre ting som alle, der går op i deres tandhygiejne, helst vil undgå!  

Hvis du er helt vild med snacks eller ikke tror, at du kan forpligte dig til at rense både dine tænder og skinne op til flere gange om dagen, så er den usynlige bøjle måske ikke egnet til dig.

3.     Clear aligners kan misfarves og få pletter

Det er ikke kun mad, du skal være opmærksom på, når du vælger clear aligners. Der er også visse typer af drikkevarer såsom kaffe, te og rødvin, som du skal have in mente. Disse drikkevarer kan medføre pletter på din skinne, hvis ikke du fjerner den før indtagelse. 

Rygning er også et stort no-go. Det kan fører til misfarvning af skinnen og generelt en dårlig mundhygiejne.

Nogle markedsledere såsom ClearCorrect, har været på forkant ved at skabe deres clear aligners med en forbedret pletbestandig teknologi. På trods af den forbedrede teknologi, er din bedste chance for at undgå pletter dog at børste skinnen efter hver indtagelse af måltid, snacks og drikkevarer – og generelt forsøge at undgå mad- og drikkevarer, som i højere grad misfarver tænderne.

4.     I nogle tilfælde kan clear aligners ikke behandle overbid, krydsbid eller underbid

Clear aligners er specialdesignet til at behandle dit tilfælde af malokklusion (tandstillingsfejl). Helt generelt er tandstillingsproblemer forårsaget af skæve tænder, hvilket clear aligners har evnen til at fikse. I de mere alvorlige tilfælde, hvor problemet ligger i kæben, kan det blive nødvendigt med ortognatisk kirurgi.

Den bedste måde at finde ud af, om clear aligners kan løse lige netop dit tilfælde med malokklusion, er at tale med en tandlæge eller ortodontist – de kan bedst rådgive dig om dine muligheder. Du kan finde en lokal certificeret tandlæge eller ortodontist, ved at tjekke vores certificerede eksperter på All About Smiles lige her.

5.     De kan være ret dyre, men du betaler for fordelene 

En ærlig sag – og noget du bør overveje – inden du anskaffer en clear aligner er, om du har råd eller ej. Markedsledere såsom ClearCorrect og Invisalign har udviklet deres clear aligners med yderst sofistikerede teknologier, hvilket også kan afspejles i prisen på behandlingen.

Her er det værd at huske på, at du får, hvad du betaler for, når det gælder clear aligners. Du får oftest flest fordele, når du vælger de muligheder, der koster lidt ekstra. Fordele såsom kvalitet, komfort
og næsten usynlige skinner er alle de fordele, du får med ClearCorrect. Når du vælger clear aligners af højere kvalitet, er det også ofte ensbetydende med den fordel, at du skal bruge færre udgifter på udskiftning af retainers, hvilket ellers kan medføre en masse ekstra omkostninger. 

Omkostningerne afhænger naturligvis af det enkelte patienttilfælde – her undersøges det, hvor skæve dine tænder er, hvilket har betydning for, hvor længe din behandling skal vare. Det bedste, du kan gøre, er at tale med en certificeret tandlæge eller ortodontist, som kan rådgive dig om den bedste løsning for dig. Hos All About Smiles kan du komme i kontakt med en allerede i dag!

6.     Du opnår generelt dit resultat hurtigere end med den traditionelle metalbøjle 

Generelt er clear aligners betydeligt hurtigere til at rette dine tænder sammenlignet med traditionelle bøjler (faktisk op til 50% hurtigere i visse tilfælde). Dette afhænger naturligvis af, at patienten bærer sin skinne 22 timer om dagen som anvist. 

Men det er ikke den eneste fordel, du får. Clear aligners:

  • Er næsten usynlige, hvilket gør dem til en attraktiv mulighed for dem, der er bevidste om deres udseende
  • Kræver færre tandlægebesøg sammenlignet med den traditionelle metalbøjle
  • Er faktisk meget komfortable takket være deres ultratynde materiale
  • Kan endda bidrage til at blege dine tænder ved at fremme din tandhygiejne

Du kan læse mere om forskellen på traditionelle bøjler og clear aligners her.

7.     Der er et stort udvalg af ortodontiske behandlingsmuligheder

Clear aligners er ikke den eneste mulighed, du har, når det kommer til at rette dine skæve tænder. Der er massevis af alternativer derude, der kan være mere velegnede til din livsstil:

  • Hvis dit budget ikke ’tillader’ clear aligners, er den traditionelle metalbøjle en oplagt mulighed, da dette alternativ er en billig og effektiv form for tandretning
  • Hvis du ikke tror, du kan forpligte dig til at bære din clear aligner 22 timer i døgnet, men du stadig gerne vil have en diskret mulighed, kan lingual bracket være et bedre alternativ, da den ikke kan ses. Metalbøjlen påsættes nemlig på indersiden af dine tænder, så den ikke er synlig. Dette betyder, at man ikke behøves at fjerne bøjlen, når man skal spise eller børste tænder.  

Hos All About Smiles anbefaler vi altid at du taler med en certificeret tandlæge eller ortodontist, før du vælger, hvilken behandlingsform du ønsker. På den måde kan du finde ud af, hvilken type af behandling, der er bedst for dig.

Hvorfor ikke se dig omkring på vores hjemmeside og finde din lokal ekspert allerede i dag?

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram