20.09.2021

Hvordan får jeg rettet mine fortænder

Skæve fortænder kan være en killer, når det kommer til selvtillid – men vidste du, at de også kan have en negativ indflydelse på dit helbred? Faktisk kan skæve tænder give komplikationer såsom huller i tænderne og tandkødssygdomme. Og det spiller ingen rolle, om du blot har én eller flere skæve tænder – risikoen er til stede. Derfor kan en behandling med tandretning ikke kun forvandle dit smil, men også lave mirakler for dit generelle helbred.

I nogle behandlingstilfælde af skæve tænder kræver det ikke mere end en simpel justering – og med de mange muligheder, der findes inden for kosmetisk tandpleje, er der ingen undskyldning for ikke at søge behandling. 

Denne artikel vil føre dig fra de nyere, populære clear aligners til den mere traditionelle metalbøjle, som vi alle kender ­– og vigtigst af alt, vil artiklen give dig svaret på, hvordan du kan opnå et smukt smil med lige tænder på blot få måneder. 

Fordele ved at få dine tænder rettet 

Tandretning handler ikke kun om æstetik, men også om dit helbred. Skæve tænder eller tænder med betydelige mellemrum kan føre til en lang række sundhedsrelaterede problemer såsom tandkødssygdomme, huller i tænderne og tandtab – hvis ikke det behandles i tide. 

Skæve tænder er nemlig sværere at rengøre, og derfor kan bakterier fra madrester, der fanges mellem tænder lettere gemme sig. Det kan give dig dårlig ånde og faktisk også føre til paradentose, som er en infektion, der beskadiger det væv, der holder dine tænder på plads. 

I nogle tilfælde kan infektionen strømme ind i din blodbane via dine blodkar, hvilket giver dig risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde og arterieskader. Med dette i baghovedet, vil du sikkert ikke genoverveje, hvorvidt du skal springe tandbørstningen over næste gang, du står foran badeværelsesspejlet inden sengetid. 

Du vil have færre kæbeproblemer

Personer med skæve tænder, har ofte også en forkert tandstilling – dvs. enten overbid eller underbid. Et forkert bid kan belaste tænderne, men også lægge pres på leddene i kæben. Et konstant pres på disse muskler og led kan føre til kroniske kæbesmerter, øre- og hovedpine, tinnitus og svimmelhed. Mange personer der har oplevet disse problemer, oplever at de er forsvundet efter deres behandling med tandretning. 

Du beholder dine tænder i længere tid 

Vi bliver alle sammen ældre, selvom mange af os bryder sig ikke om tanken – men har du nogensinde overvejet tandpleje som en del af din daglige anti-age rutine? 

Det siger sig selv, at lige tænder er lettere at rengøre, er mindre modtagelige over for slid og skader og ikke mindst for at løsne sig. Kort sagt er pointen her: hvis du gerne vil holde tandproteserne i skak, så bør du helt klart investere i et smil med lige tænder – og jo før, jo bedre!

Hvilke muligheder for tandretning har jeg? 

Én ting er sikkert – hvis du ønsker lige tænder, vil du få brug for en bøjle eller en skinne, også kaldet clear aligners.

Heldigvis findes der mange muligheder inden for kosmetisk tandpleje – det er altså problemfrit at finde en løsning, som passer til lige netop dit økonomiske budget og dine præferencer.  

Her er de forskellige muligheder, du kan vælge imellem, når du skal rette dine fortænder: 

Clear Aligners

Clear aligners er en diskret og derfor meget attraktiv løsning for personer, der ønsker at få et smil med lige tænder, uden at skulle bære den iøjnefaldende traditionelle metalbøjle. 

Clear aligners virker ved, at skinnerne forsigtigt rykker dine tænder på plads i løbet af et par måneder, indtil de til sidst er helt lige. Det er en komfortabel og yderst diskret behandlingsform, hvilket netop gør clear aligners til en enormt populær løsning ­– både voksne og børn med skæve tænder.

Clear aligners kan og skal tages ud, når du spiser og skinnerne skifter du hver 2-3 uge, da dine tænder i stigende grad vil rykke sig. Hvis du vil finde ud af, om clear aligners er den rigtige løsning for dig, skal du ikke tøve med at tale med en af vores certificerede tandlæger eller ortodontister. 

Traditionelle bøjler

Som du nok også kender som ’’togskinner’’. En traditionelle bøjle er – ved hjælp af metallåse, der limes på dine tænder – fastsat permanent på dine tænder. Og der bruges metaltråd og gummielastik til at forbinde disse metallåse. 

I løbet af behandlingen vil din ortodontisk justere trykket fra bøjlen indtil dine tænder er helt på plads. Ulempen ved traditionelle metalbøjler er deres ret så iøjnefaldende udseende – og ikke mindst det ubehag, der kan fremprovokeres af friktion mellem bøjlen og metaltråden. 

Damon bøjler

Damon bøjler designet til at lindre friktionen mellem bøjlen og metaltråden, hvilket gør dem mere behagelige at bære til forskel fra den traditionelle bøjle. Forskellen skyldes, at Damon bøjler benytter en glidemekanisme, der giver dine tænder et større ’frirum’ til at rykke sig på plads og reducerer friktion. En Damon bøjle er mere diskret end det traditionelle gummibånd, og har faktisk også vist sig at være mere hygiejnisk, da denne type af bøjle er mindre tilbøjelig til at rumme plak og bakterier. 

Kan jeg rette mine fortænder uden bøjle? 

Selvom bøjler tager førstepladsen som den mest generelle anbefalede behandling af skæve tænder, er der et par alternative løsninger, du kan benytte til at opnå dit drømmesmil. 

Kirurgi 

I nogle tilfælde vil det være muligt, at en mundkirurg kan rette dine tænder. Ortognatisk kirurgi er (kirurgisk) behandling af kæber, og denne form indebærer, at du får korrigeret og justeret din kæbes position, så dine tænder justeres. Prisen for denne type af kirurgisk behandling ligger ofte i den høje ende, og det er også sjældent dén behandlingsform, som din tandlæge vil anbefale dig, medmindre dine tænder og kæbe er til stor gene for dig i hverdagen. 

Kosmetisk tandpleje

Måske har du overvejet at vælge kosmetiske behandlinger såsom plast- og porcelænsfacader? Her skal du dog være opmærksom på, at disse former for behandling kun tager sig af det æstetiske i forhold til dine tænder. De forbedrer altså ikke din mundhygiejne. 

Plast- og porcelænsfacader bruges ofte til tænder med betydeligt mellemrum, knækkede tænder eller tænder der generelt ikke stemmer godt overens med hinanden.

Hos All About Smiles anbefaler vi altid, at du tager til en konsultation hos din tandlæge eller ortodontist, før du vælger kosmetisk tandpleje frem for bøjler. 

Den bedste måde, som du kan rette én eller to skæve tænder på 

For mange, kan det virke meget ekstremt at skulle bære en permanent bøjle for blot at fikse én tand. Det er netop af denne grund, at mange personer vælger at bære clear aligners såsom ClearCorrect, så de opnår drømmesmilet på blot få uger eller måneder i stedet. 

Du er i mål! Her fik du alle de måder som du kan rette dine fortænder på, så du kan få lige netop dét smil, du drømmer om.

Hos All About Smiles har vi en stærk tro på, at alle fortjener et smukt, men også sundt smil, man er glad og stolt af. Hvis du også tror på det – og samtidigt ønsker den bedste udgave af dit smil – så book en aftale med en af vores certificerede tandlæger eller ortodontister. På den måde kan du finde ud af, hvilken behandlingsform der er bedst for lige netop dig. 

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram