20.09.2021

Hvordan usynlige skinner kan rette dine tænder

Clear Aligners er en af de mest populære former for tandretning, men hvordan er det helt nøjagtigt, de retter dine tænder? Læs med, og få svaret her!

Hvad er Clear Aligners

Clear Aligners er specialudviklede usynlige bøjler, som patienter med skæve tænder bærer i en periode, så deres tænder kan blive rettet.

Det primære koncept med clear aligners er, at de er aftagelige, komfortable at bære og praktisk talt usynlige – tre ting, der gør dem særligt attraktive for dem, der er bevidste om deres udseende. 

I modsætning til traditionelle metalbøjler er clear aligners designet til at dække hele tanden. Af samme grund skal den derfor fjernes, når du spiser, drikker og børster tænder. 

Hvilke tandproblemer kan clear aligners fikse? 

Clear aligners kan behandle overraskende mange former for tandproblemer, såsom:

tandbøjle
 • Overbid
tandbøjle
 • Underbid
tandbøjle
 • Tandsæt med stort mellemrum mellem tænderne

tandbøjle

Hvorvidt clear aligners er en effektiv tandbehandling eller ikke, afhænger – for hver enkelt tilfælde – af sværhedsgraden af ovenstående punkter. Og det er netop her, hvor en certificeret tandlæge eller ortodontist vil være i stand til at rådgive dig i forhold til dit specifikke tilfælde.

Hvad er Clear Aligners lavet af?

Clear Aligners er lavet af plast – og her er det værd at bemærke, at nogle markedsledere har udviklet yderst sofistikerede teknologier, der gør deres skinner mere komfortable, diskrete og ikke mindst effektive sammenlignet med andre. ClearCorrect bruger f.eks. patenteret ClearQuartz teknologi til at skabe deres skinner, hvilket i høj grad giver komfort og mindre risiko for pletter, misfarvninger og revner.

Hvordan virker Clear Aligners? 

Clear aligners lægger et let pres på dine tænder, så de forsigtigt rykker sig i løbet af behandlingen. Dette tryk bevæger sig gennem dine tænders rødder, hele vejen til din kæbe, hvilket tvinger dine tænder til at rykke sig ind i en bedre position. 

Patienter vil modtage flere skinner, som de skal bærer i løbet af deres behandling. Antallet af skinner afhænger i høj grad af hver enkelt patienttilfælde – det kommer altså an på sværhedsgraden af malokklusion. Skinnerne skal bæres 22 timer i døgnet for at være effektive, og de må kun fjernes, når du spiser, børster tænder eller bruger tandtråd. 

Hvordan retter Clear Aligners dine tænder?

Der findes forskellige måder, hvorpå clear aligners kan rette dine tænder.

Engagers 

Engagers eller attachments er små tandfarvede plastknapper, som din tandlæge fastsætter til dine tænder under behandlingen. Disse hjælper med at tilføre pres fra din skinne på dine tænder, så de bevæger sig i den rigtige retning. 

Elastikker

I nogle tilfælde kan din behandling med clear aligner kræve elastikker. Disse elastikker er et gummibånd, der forbinder dine øverste og nederste rækker af tænder. Elastikkerne er typisk fastgjort til skinnerne eller i bunden af dine tænder, og de er meget effektive i forhold til at forbedre justeringen af dit bid. 

Hvor længe er Clear Aligners om at rette tænderne?

Resultater viser, at Clear Aligners kan rette tænder op til 50% hurtigere end traditionelle metalbøjler. Men den helt nøjagtige behandlingstid afhænger naturligvis af sværhedsgraden af det enkelte patienttilfælde. 

Hver gang du får et nyt sæt af Clear Aligners, vil dine tænder rykke sig, inden du går videre til det næste sæt. Det er typisk efter 1-2 uger, du får et nyt sæt skinner – dette kan du se i din behandlingsplan, som din tandlæge har fastlagt. Det betyder, at hvis du kun har få tænder, der skal justeres, kan din behandling i visse tilfælde kun vare seks måneder (så længe du følger anvisningerne). I de patienttilfælde, hvor der er tale om mere komplekse tilfælde af malokklusion, kan behandlingstiden vare i op til to år eller længere. 

Det er værd at bemærke, at hvis du ikke bærer din skinne i de anviste 22 timer om dagen, vil behandlingstiden blive forlænget og desuden være meget mindre effektiv. Og selvom det kan virke som en seriøs forpligtigelse at bære skinnen, kan du glæde dig over, at dine resultater allerede viser sig efter kun 4-6 ugers behandlingsforløb. 

Hvordan kan clear aligners sammenlignes med den traditionelle bøjle?

Både den traditionelle bøjle og clear aligners er yderst effektive måder, hvis man gerne vil opnå et smil med lige tænder og en forbedret mundhygiejne. På trods af det har begge muligheder deres fordele og ulemper:

Traditionelle Bøjle

Fordele 

 • Kan være mere egnet til behandling af alvorlig malokklusion (selvom dette afhænger af det konkrete patienttilfælde)
  
 • Skal ikke fjernes ved indtagelse af mad og tandbørstning

Ulemper

 • Meget iøjnefaldende udseende, hvilket kan gøre 'bæreren' mere selvbevidst
  
 • Kan skabe ubehag på grund af friktionen 
  
 • Permanent fastsat på tænder – kan ikke selv fjernes
  
 • Svær at holde ren og hygiejnisk – madrester sætter sig meget nemt fast 
  
 • Typisk længere behandlingstid sammenlignet med clear aligners
  
 • Kræver hyppige og til tider akutte besøg hos tandlægen eller ortodontisten 

Clear Aligners

Fordele

 • Kan være mere egnet til behandling af alvorlig malokklusion (selvom dette afhænger af det konkrete patienttilfælde)
 • Skal ikke fjernes ved indtagelse af mad og tandbørstning
 • Er næsten usynlige for det blotte øje
 • Aftagelige – kan fjernes ved indtagelse af mad, drikkevarer og tandbørstning
 • Komfortabele at bære sammenlignet med en traditionel metalbøjle 
 • Ved at bidrage til en bedre mundhygiejne, forbedres mundsundheden i samme omgang

Ulemper

 • Kræver tandbørstning efter snacks og drikkevarer 
 • Kan i komplekse patienttilfælde være en dyr behandlingsform

Hvordan kan jeg komme i gang med min behandling med clear aligners?

Det er vigtigt, at du taler med en certificeret tandlæge eller ortodontist, før du beslutter dig for at få clear aligners. På den måde sikrer du, at du er fuldt informeret og kan modtage den bedst egnede behandling til lige netop din konkrete sag. Hos All About Smiles kan du booke en aftale med en af vores dygtige tandlæger allerede i dag! 

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram