08.11.2021

4 alternativer til den traditionelle metalbøjle: Hvad bør du vide

Traditionelle metalbøjler har fået det ugunstige kaldenavn 'togskinner' for deres omfangsrige, metalliske udseende. Og selvom de har været en effektiv form for tandregulering i over 100 år, er der nu mange alternativer for patienterne at vælge imellem.

Nogle af alternativerne gør det muligt for dig at fjerne din bøjle, mens du spiser, mens andre simpelthen er skjult, når du smiler. Det betyder, at der er en løsning, der passer til de fleste krav, budgetter og ortodontiske problemer.

Hvad er alternativerne til traditionelle metalbøjler?

Der er 4 hovedalternativer til traditionelle metalbøjler. De er:

1. Indvendige bøjler

Indvendige bøjler har meget lighed i udseendet med den traditionelle metalbøjle, da begge benytter metalbeslag og -tråde. Den største forskel er, at bøjlerne sidder bag tænderne og vender mod tungen i stedet for foran. Det betyder, at de er praktisk talt usynlige for andre, når brugeren smiler og spiser, hvilket gør dem til en attraktiv løsning for dem, der bekymrer sig om sit udseende.

På samme måde som traditionelle bøjler, giver den indvendige bøjle et blidt tryk på tænderne over tid, indtil de er reguleret. De kræver manuel opstramning, hvilket betyder, at brugere bliver nødt til at besøge tandlægen med nogle få ugers mellemrum, for at holde tænderne i bevægelse.

Der er to slags indvendige bøjler at vælge imellem, 'social' og standard. Den 'sociale' indvendige bøjle er fastgjort til de forreste seks til otte tænder – Denne er ideel til små mellemrum i tandsættet. Den standard indvendige bøjle er fastgjort til hele buen, hvilket er velegnet til de fleste almindelige former for tandstillingsfejl, såsom overfyldte og skæve tænder eller mellemrum i tandsæt.

Den bedste måde at finde ud af, om den indvendige bøjle passer til dig, er at bestille tid hos en tandlæge eller bøjletandlæge.

2. Usynlige bøjler

Usynlige bøjler er lavet af ultra-tyndt plastmateriale, som vikler sig pænt rundt om tænderne og lægger et blidt tryk på dem for at flytte dem. Da de ikke består af metalbeslag og -tråde, er usynlige bøjler blevet meget populære på grund af deres komfort, aftagelighed og diskrethed.

Personer, som gennemgår en usynlig tandbøjle-behandling, skal bære skinnerne i 22 timer i døgnet og kun fjerne dem for at spise, drikke, børste tænder og ved rensning af skinnerne. Aftageligheden af ​​bøjlerne betyder, at folk nemt kan børste tænder og bruge tandtråd og de behøver ikke at bekymre sig om, at mad sætter sig fast imellem metaldele.

En anden fordel ved usynlig tandbøjle er, at behandlingen stort set foregår derhjemme. Efter at patientens tandaftryk er taget på kontoret, vil de modtage en række skinner, som skiftes gradvist, efterhånden som tænderne bliver mere lige. Denne strømlinede proces betyder, at patienten ikke behøver at besøge tandlægen ligeså regelmæssigt, som ved brug af den traditionelle metalbøjle.

Den måske største fordel ved den usynlige tandbøjle er deres diskrethed - de er praktisk talt usynlige for det blotte øje. Dette kombineret med deres aftagelighed, komfort og lette behandlingproces, gør dem til et attraktivt alternativ til konventionelle bøjler.

Men selvom de tilbyder mange fordele, er der et par grunde til at gennemsigtige skinner måske ikke er for alle. Mange faktorer kan påvirke om du egner dig som kandidat til behandlingen, såsom omfanget af din tandstillingsfejl og hvorvidt alle dine voksne tænder er til stede.

Når det er sagt, kan gennemsigtige skinner normalt behandle de fleste ortodontiske problemer, så det er bedst at tale med en ekspert for at finde ud af, om du er en god kandidat.

3. Keramiske bøjler

Keramiske bøjler minder meget om den alment kendte bøjle, idet den består af beslag og tråde. Den eneste forskel er, at komponenterne i enheden er gennemsigtige eller tandfarvede, hvilket gør dem lidt mindre iøjnefaldende end metalfarven. Denne tillagte diskrethed er det, der gør keramiske bøjler til et attraktivt alternativ til metalbøjler, især for dem, der er bekymrede for deres udseende.

Denne tilføjede fordel har dog en pris, og keramiske bøjler er derfor oftere dyrere end deres konkurrent af metal. De elastiske bindebånd der holder trådene på plads, kan også nemt blive misfarvede, især hvis bindebåndene er gennemsigtige eller tandfarvede. Det betyder, at brugeren skal være ekstra omhyggelig med valg af mad og holde sig væk fra alt, der sandsynligvis vil misfarve bøjlerne.

Da de fungerer på samme måde som traditionelle metalbøjler, kan keramiske bøjler normalt behandle de fleste former for tandstillingsfejl, herunder overfyldte tænder, overbid og mellemrum imellem tænderne. For at finde ud af, om du er en egnet kandidat til keramisk bøjle, skal du tale med din lokale tandlæge eller bøjletandlæge.

4. Fastsiddende Damon bøjler

Damon bøjler ligner traditionelle metalbøjler, dog bruges en metalbuetråd til at forbinde beslagene i stedet for et gummibånd. Bøjlerne består af specialiserede beslag, som buetråden klippes direkte ind i, hvilket skaber et mere diskret udseende. Damon bøjler fås i enten gennemsigtig eller i metal, men buetråden er typisk metallisk. Prismæssigt vil Damon bøjler generelt koste omkring det samme som traditionelle bøjler.

Deres smartere udseende gør dem til et attraktivt alternativ til de mere omfangsrige traditionelle metalbøjler, selvom de ikke er så diskrete som andre muligheder, såsom den usynlige tandbøjle. 

Installationsprocessen for Damon bøjler er nøjagtig den samme som metalbøjler, og brugeren skal besøge sin tandlæge eller bøjletandlæge for manuel opstramning med nogle få ugers mellemrum. De er egnede til at behandle de fleste former for tandstillingsfejl, selvom dette er helt afhængigt af patientens tilfælde. Hvis du er interesseret i at få Damon bøjler, bør du først tale med en tandlæge eller bøjletandlæge. De vil være i stand til at fortælle dig, om de er den bedst egnede løsning for dig.

Hvordan ved jeg, hvilken løsning der er det rette for mig?

Der er kun én måde at finde ud af, hvilket alternativ til traditionelle metalbøjler der passer bedst i dit tilfælde – tal med en autoriseret tandlæge eller bøjletandlæge. Du kan bestille tid hos en lokal ekspert på vores hjemmeside. De vil være i stand til at rådgive dig om den bedst egnede type tandregulering i dit tilfælde, og give dig et rimeligt skøn til behandlingens længde og omkostninger.

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram