16.02.2023

Et godt smil styrker dit selvværd, sociale liv og helbred

“Smil til verden, så smiler verden til dig”. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og forskellige undersøgelser viser, at ordsproget holder. 

Mennesker, der smiler, opnår en række fordele på mange forskellige parametre. Det gælder både i sociale kredse, humøret og helbredet, samt selvtilliden og selvværdet. 

Smilet styrker sociale sammenhænge

Smilende-kvinde-på-date

Når du er sammen med andre mennesker, er det en fordel at smile, fordi smilet nedbryder barrierer mellem mennesker. Det skyldes, at smilet signalerer venlighed, glæde og tillid, hvilket får andre mennesker til at have lyst til at interagere mere med den smilende person. 

En af grundene til, at andre mennesker bliver tiltrukket af dig, skyldes også dit ansigtsudtryk, som ændrer sig markant, når du smiler. Du forandrer nemlig dit udtryk i ansigtet ved at smile, hvor du typisk får et mere blødt og åbent træk. Øjnene vil være åbne og lyse, og panden vil være afslappet. Munden vil være åben med læberne trukket tilbage, og tænderne kan være synlige. Kæberne vil være afslappede, og hagen bliver løftet. Dermed vil dit ansigts-kropssprog symbolisere imødekommenhed og åbenhed. 

Et smil er derfor mere end bare muskler i dit ansigt, der trækker dit ansigtsvæv op og ud ad, så tænderne eventuelt bliver blottet. Det kan være, at det er dit smil, som får den søde fyr i baren til at tage mod til at gå over til dig. Eller jobsamtalen gik godt, fordi smilet fik dig til at fremstå som en glad og åben person, din kommende arbejdsgiver gerne ville lære at kende. 

Andre fordele ved at smile til andre mennesker er: 

  1. Bedre kommunikation: Et smil kan også hjælpe med at afbryde spændinger og gøre kommunikationen mere afslappet og imødekommende.
  2. Skabe større forbindelse: Et smil kan fremme følelser af samhørighed og forbindelse med andre mennesker, hvilket kan føre til stærkere sociale bånd.

Alt i alt kan dit smil forbedre dine sociale kompetencer ved at fremme tillid, bedre kommunikation, øge forbindelsen med andre mennesker, og øge dit eget humør og positivitet.

At smile giver humøret og helbredet et “hop”  

At smile forbedrer mere end dit sociale liv, det har også en positiv påvirkning på dit fysiske og mentale helbred. Undersøgelser viser, at du frigør ​​endorfiner ved at smile. Endorfiner er kroppens naturlige lykke- og smertestillende stoffer, hvilket giver dig en følelse af velvære, når du smiler. 

Samtidig hjælper dit smil også på smerter og stress. Når vi er stressede, udløser vi et hormon kaldet kortisol. Over tid vil kortisol have negative konsekvenser for dit helbred. Blandt andet kan det øge din hjertefrekvens og blodsukker, nedsætte dit immunforsvar og øge din risiko for at udvikle depression eller angst.

Ved at smile opnår du en positiv effekt på kortisol-niveauerne i kroppen. Når du smiler, selvom det er et tvunget smil, kan det udløse frigivelsen af ​​endorfiner, kroppens naturlige velvære-kemikalier. Denne frigivelse af endorfiner kan hjælpe med at reducere kortisol-niveauer, sænke blodtryk, hjertefrekvens, formindske følelser af stress og angst og fremme følelser af afslapning og ro.

Derfor kan et smil have en direkte indvirkning på kortisol-niveauerne i kroppen, hjælpe dig med at nedsætte stress og fremme fysisk og mental sundhed.

Smilet signalerer selvtillid og styrker selvværdet 

Glad-kvinde-med-godt-selvvaerd

Du øger din selvtillid, når du smiler. Ved at smile sender du nemlig positive vibrationer ud til omverdenen og udstråler selvsikkerhed, som kan føre til en mere positiv respons fra andre. Ved at få positiv feedback, når vi smiler, styrker vi vores egen tiltro, selvbillede og dermed får selvtilliden et hop opad.

Dit selvværd bliver også forbedret ved at smile. En undersøgelse fra 2013 viste, at personer, der smilede mere ofte, havde højere niveauer af selvtillid og generelt bedre selvværd. Det skyldes, at du ved at smile selv kan påvirke og regulere dine følelser. For et smil kan nemlig fremprovokere en fysisk respons i kroppen, såsom en øget produktion af endorfiner, hvilket kan forbedre din følelse af velvære, få dig til at føle dig bedre tilpas og dermed øge dit selvværd.

Samlet set peger disse undersøgelser på, at et smil kan have en positiv effekt på ens selvværd ved at øge ens humør og selvtillid, selv når man ikke nødvendigvis føler sig glad.

Får du smilet nok? 

Det er ikke alle mennesker, som har lyst til at smile, og måske er du en af dem. Mange voksne har nemlig skæve tænder, og selv om smilet kan give et godt førstehåndsindtryk, så kan skæve tænder have den modsatte effekt.  

Heldigvis behøver det ikke at være sådan. Selvom du har rendt rundt i mange år og har undgået at smile, så kan du med tandregulering få rettet tænderne skånsomt og uden du behøver at rende rundt med en metalbøjle i munden. 

Clear aligners er en attraktiv mulighed for personer, der gerne vil rette deres skæve tænder – og det er takket være teknologien og skinnernes meget diskrete look. Ved hjælp af den nyeste, digitale 3D teknologi får du helt smertefri lavet en behandlingsplan, så du efterfølgende får lyst til at smile mere.  

Er All About Smiles for dig?
Få en gratis forundersøgelse ved at booke en tid her
Er jeg egnet?

Vi skaber sundere smil for et gladere liv!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram